وبلاگ آفتاب

شروع هفته جهانی ستاره شناسی از امروز

شروع هفته جهانی ستاره شناسی از امروز

طبق تقویم مندرج در کتابچه مناسبت روز و هفته جهانی ستاره شناسی روز شنبه 25 اردیبهشت برابر 15 می 2021 روز جهانی اخترشناسی است و از امروز دوشنبه 20 اردیبهشت هفته جهانی ستاره شناسی شروع می شود و تا یکشنبه 26 اردیبهشت ماه جاری ادامه دارد.


به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، ستاره شناسی؛ در سال ۱۹۷۳ داگ برگر، رئیس انجمن ستاره شناسی کالیفرنیای شمالی، ایده "روز ستاره شناسی" را بیان کرد و تصمیم گرفت در مناطق مختلف شهر و در معابر عمومی تلسکوپ هایی نصب کند تا رهگذران از مناظر آسمان شب بهره ببرند و به تدریج با پیوستن سایر ایالات امریکا و بعدها انجمن ها و مراکز نجومی به این طرح یک روز ملی برای ستاره شناسی تبدیل و بعدها این روز ملی به روز و هفته جهانی اخترشناسی نامگذاری شد.
نخستین بار روز نجوم یک شنبه ای در میانه ماه آوریل تا میانه ماه می در نظر گرفته شد و به همین دلیل شروع هفته جهانی ستاره شناسی در زمانی بین ۱۵ آوریل تا ۱۵ می تعیین شد. دلیل انتخاب این زمان برای آنست که برای رصد اجرام آسمانی هر چه نور کمتری در آسمان باشد، اجرام بیشتری نمایان خواهند بود. هفته ای هم که این روز در آن قرار دارد، بعنوان «هفته جهانی نجوم» شناخته شد.
این هفته جهانی از امروز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت شروع شده است و به همین مناسبت برنامه هایی از طرف سازمان فضایی و انجمن نجوم آماتوری ایران بصورت مجازی برگزار می گردد.
انجمن نجوم آماتوری ایران برای بزرگداشت این روز و هفته جهانی در ایران اقدام نمود، به شکلی که بگفته مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران از سال ۱۳۸۰ خورشیدی و بعد از مکاتبات این انجمن با لیگ جهانی برگزاری این مناسبت بین المللی، برای نخستین بار همزمان با روز تعیین شده از طرف جامعه جهانی، در فرهنگسرای بهمن از طرف انجمن نجوم آماتوری ایران به اجرا در آمد.
وی که با ایسنا گفت و گو می کرد، با اشاره به برگزاری هفته و روز جهانی ستاره شناسی، اظهار داشت: با این رویکرد که فرهنگ سازی زمینه ساز روی آوری عمومی به علم است، می توان اینگونه اظهار داشت که فرهنگ بر علم مقدم بوده و از همین جا به اهمیت اقدامات علمی-ترویجی پی می بریم که نتیجه آن رویکرد حداکثری به ادامه تحصیل در علوم پایه به ویژه دانش نجوم در میان جوانان طی سالیان گذشته بوده است، ولی متاسفانه شاید توجه کمتری به جایگاه آن در کشورمان شده تا جایی که بطور مثال در دهه های اخیر و اوج گیری کارهای نجومی در ایران و زحمات گاهی شبانه روزی انجمن نجوم آماتوری ایران و گروه های مختلفی که در شهرهای مختلف به معرفی بیش از پیش دانش کهن و جذاب ستاره شناسی بصورت خودجوش پرداخته اند، توجه زیربنایی و درخور از طرف مقامات ذیربط برای کمک به توسعه این فعالیت ها نشده و به صورتی طراوت علمی در جامعه کاهش یافته است.
بگفته وی بی توجهی به اینطور فعالیت ها تا حدی است که به شکلی این تلاش ها و مراکز فعال آن نادیده گرفته شده اند.
عتیقی اشاره کرد: تعطیلی رسمی کشورها نیز در طول هفته ستاره شناسی برای انجام این مهم می تواند مورد توجه قرار گیرد، هر چند که برای اجرای برنامه در مدارس، دانشگاه ها، ادارات و فضاهای رسمی روزهای کاری هفته همچون روز جهانی اخترشناسی بمراتب مناسب تر خواهد بود.
عتیقی افزود: از سال ۱۳۸۶ خورشیدی نیز لیگ جهانی بجز یک روز در بهار (مطابق سالیان قبل)، پیشنهاد یک روز در پاییز را برای گرامیداشت روز جهانی ستاره شناسی ارایه داده و اهتمام در افزایش این فرصت ها برای اشاعه فرهنگ این دانش کهن داشته است.
وی با اشاره به نحوه تعیین روز جهانی ستاره شناسی، توضیح داد: نحوه انتخاب این روز جهانی خاص بوده و هر ساله از میانه ماه آوریل تا میانه ماه می میلادی (۲۶ فروردین تا ۲۵ اردیبهشت هر سال) روز شنبه ای که تربیع اول ماه نزدیک باشد، بعنوان «روز جهانی ستاره شناسی» انتخاب می شود و بر این اساس در هر سال این روز متفاوت می باشد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران اضافه کرد: علت اصلی توجه به ماه آنست که کره ماه بعنوان همسایه زمین و جرم دوست داشتنی زمینی ها، دارای خاصیت های زیبایی برای مشاهده از درون تلسکوپ و حتی با چشم غیرمسلح است.
وی اشاره کرد: امسال طبق تقویم مندرج در کتابچه این مناسبت، روز شنبه ۲۵ اردیبهشت برابر ۱۵ می ۲۰۲۱ روز جهانی اخترشناسی ست و از روز دوشنبه ۲۰ اردیبهشت تا یکشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ (۱۰ تا ۱۵ ماه می میلادی) هفته جهانی ستاره شناسی است.
عتیقی افزود: شوربختانه طی دو سال اخیر (سال ۱۳۹۹ و امسال) با وجود شیوع کووید-۱۹ و خصوصاً شروع پیک چهارم این بیماری، امسال نیز امکان اجرای برنامه های حضوری برای ترویج این دانش شاید میسر نباشد و ما تلاش خواهیم کرد که در فضای مجازی فرصت های خوبی برای معرفی این علم در اختیار علاقه مندان قرار دهیم و آماده همکاری با مراکز ذیربط برای انجام گسترده تر فعالیتها هستیم. در اینجا جا دارد که از کادر درمان و پزشکان در کمک به مردم برای مهار بیماری کرونا صمیمانه تشکر نماییم.



1400/02/20
10:53:40
itemprop="bestRating">5
1238
تگهای خبر: تلسكوپ , جهان , دانشگاه , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
Aftablog

aftablog.ir - مالکیت معنوی سایت وبلاگ آفتاب متعلق به مالکین آن می باشد