وبلاگ آفتاب

قاچاق حیات وحش سومین قاچاق پرسود دنیا

قاچاق حیات وحش سومین قاچاق پرسود دنیا

به گزارش وبلاگ آفتاب، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نوشت: قاچاق حیات وحش پس از قاچاق سلاح و مواد مخدر یکی از پرسودترین انواع قاچاق در دنیا به حساب می آید.



به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا شینا انصاری در یادداشت هفتگی خود آورده است: نگهداری از حیوانات وحشی در منازل در سالهای اخیر بالا رفته است. هر چند آمار روشنی از این پدیده در دست نیست اما شواهد نشان میدهد که انواع و اقسام حیوانات وحشی در فضاهای مجازی و یا در بازارهای غیر مجاز به عنوان حیوانات خانگی عرضه می شوند؛ از توله شیر گرفته تا مار پیتون، سمندر، سنجاب ایرانی، میمون رزوس، انواع پرنده مانند شاهین، بحری، هوبره و بالابان، انواع شاهین، انواع بی مهرگان، انواع خزندگان مانند لاک پشت های بومی و غیربومی، انواع مارها و ایگواناها که جزو بیشترین گونه های وحشی هستند که به شکل غیرقانونی خرید و فروش و نگهداری می شوند.

وی افزود: قاچاق گونه های حیات وحش به یکی از بزرگترین تهدیدها برای تنوع زیستی کشور بدل شده است و تبلیغات در فضای مجازی با افزایش تقاضا و بدنبال آن افزایش عرضه و ترغیب مردم به نگهداری حیات وحش در منازل، این پدیده ناصواب را ترویج کرده است.

معاون رئیس جمهوری اشاره کرد: تمامی گونه های جانوری وحشی موجود در طبیعت شامل گونه بومی و غیربومی، در رسته حیوانات وحشی قرار دارند و «قاچاق حیات وحش» پس از قاچاق سلاح و مواد مخدر یکی از پرسودترین انواع قاچاق در دنیا محسوب می شود. قاچاقچیان حیات وحش به سبب ناآگاهی مردم این قبیل حیوانات را قاچاق می کنند و به فروش می رسانند. در رابطه با گونه های بومی هم بهار و تابستان فصول پررونق سوداگران حیات وحش است. در طول این فصول، بیشتر آگهی های آنلاین دراین خصوص در شبکه های مجازی به چشم می خورد.

وی اضافه کرد: فروش همه گونه های حیات وحش در ایران غیرقانونی می باشد. نگهداری، خریدوفروش، جابه جایی و نگهداری حیوانات حیات وحش و اجزای بدن مرده حیات وحش مانند تاکسیدرمی، شاخ، گوشت، پوست، سم و پنجه آنها هم غیرقانونی می باشد. بررسی ها مبین اینست که ۲۵ درصد از گونه های آگهی شده برای فروش، در لیست کنوانسیون بین المللی تجارت گونه های جانوری و گیاهی وحشی درحال انقراض (سایتیس) به عنوان گونه های ممنوعه در تجارت بین المللی مشخص شده اند.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: برپایه نتایج بررسی مراکز پژوهشی همچون مرکز پژوهش های مجلس، مهم ترین علل قاچاق حیات وحش در کشور عبارتند از نیاز مالی، بیکاری، سرگرمی و لذت جویی، اظهار تفاخر و تمکن مالی، دلالی حیوانات زنده و محصولات حیات وحش، باورهای خرافی و ناآگاهی از عواقب قاچاق حیات وحش.

وی با اشاره به این که ناآگاهی عمومی یکی از مهم ترین عوامل قاچاق حیات وحش است، اشاره کرد: در کنار مقابله قانونی با متخلفان، باید سازوکارهای اطلاع رسانی و آموزشی جدیدی برای افزایش دانش محیط زیستی در سطح عمومی تدوین و اجرا نماییم. این کار می تواند میزان تقاضا برای خرید گونه های حیات وحش را کم کند و در نتیجه به کاهش «توله کشی ها» منجر شود.

انصاری افزود: به عنوان یک مثال عینی نگهداری سنجاب ایرانی در منزل سبب کاهش جمعیت اینگونه و در وسعت گسترده تر منجر به نابودی جنگل های زاگرس در کشورمان می شود. با کمال تاسف سودجویان گاهی برای زنده گیری سنجاب، مبادرت به آتش زدن یا قطع درختان جنگلی می کنند، درحالی که سنجاب با جمع آوری دانه ها به بقای جنگل و زادآوری درختان جنگلی کمک می نماید. بدون تردید آگاهی جوامع محلی و مردم باعث می شود که هم از زنده گیری این موجودات از زیستگاهشان جلوگیری شود و هم مردم آگاهانه از خرید این جانوران و نگهداری آنها در خانه اجتناب کنند.

وی در رابطه با اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست دراین خصوص نوشت: ما تلاش می نماییم در تعامل با سایر نهادهای نظارتی و انتظامی از سازوکارهای قانونی مقابله با این جرم آشکار و مجازات متخلفان استفاده نمائیم. افزایش سطح همکاری میان سازمان حفاظت محیط زیست و ستاد مرکزی قاچاق کالا و ارز و استفاده از ظرفیتهای بین المللی بخشی از این اقدامات خواهد بود. بروزرسانی قوانین و مقررات در رابطه با قاچاق حیات وحش یکی دیگر از اقدامات بخش حقوقی سازمان خواهد بود که بعد از مشورت با فعالان این حوزه و نهادهای پژوهشی و دانشگاهی نهایی می شود.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرد: یکی از مهم ترین اقدامات برای تحقق «قلمروی امن» حیات وحش، اقدامات ایجابی و پویش های اجتماعی است که باید از راه ایجاد شبکه همکاری با سازمان های مردم نهاد دنبال نماییم.

انصاری در آخر نوشت: از تمام فعالان محیط زیست، حفاظت گران، محیط بانان، محققان، حقوقدانان، کارشناسان زبده سازمان در ستاد و ادارات کل استانها و سایر دلسوزان دعوت می کنم که پیشنهادهایشان را در رابطه با سه اقدام بالا با ما در بین بگذارند.



1403/10/15
11:27:57
itemprop="bestRating">5
32
تگهای خبر: آموزش , آنلاین , پژوهش , تبلیغات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
Aftablog

aftablog.ir - مالکیت معنوی سایت وبلاگ آفتاب متعلق به مالکین آن می باشد