وبلاگ آفتاب
یك پژوهشگر هشدار داد

با فرونشست باید از زلزله های ۴ ریشتر هم بترسیم!

با فرونشست باید از زلزله های ۴ ریشتر هم بترسیم!

یک پژوهشگر سوانح طبیعی اظهار داشت: اگر قبلا نگران ریزش ساختمان ها در زمین لرزه های ۶ ریشتر و بیشتر بودیم، حالا ترک های بوجود آمده از محل فرونشست زمین روی ساختمانهای روستایی و شهری سبب شده تا نگران بروز زلزله هایی با شدت ۴ ریشتر باشیم؛ محمدجواد بلورچی همینطور بیان کرد که رفسنجان، قطب پسته ایران به علت فرونشست سالیانه ۳۰ سانتی متری به کانون تولید زغال پسته تبدیل گشته است.


به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، چالش فرونشست زمین، بیخ گوش شهرها و روستاهای کشور قرار دارد و نمونه هایی از تأثیر فرونشست بر واحدهای مسکونی در مناطق خشک و نیمه خشک همچون اصفهان دیده می شود؛ هرچند بعد از انتشار اخباری در خصوص تخلیه شهرک نیروی هوایی اصفهان به علت مبحث فرونشست، این مورد تکذیب و اعلام گردید که ترک های عمیق خانه های این شهرک به علت بازسازی نشدن ساختمان های آن و قدمت حدود ۵۰ ساله این منازل بوده است.

نیمی از روستاها مقاوم سازی شده است
با این وجود نمی توان، چالش مخاطراتی همچون زلزله، سیل و فرونشست را تکذیب نمود و در این خصوص خانه های روستایی بیشتر از واحدهای شهری از خطرات سوانح طبیعی گرفتار صدمه می شوند. البته از حدود حدود ۴۰ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار در کشور با اجرای طرح هادی تابحال ۲۱ هزار روستا نوسازی و مقاوم سازی شده که شامل ۵۲ درصد خانه های روستایی کشور می شود. طبق اعلام مسؤلان بنیاد مسکن سال ۱۴۱۰ جشن مقاوم سازی خانه های روستایی در کشور برگزار گردد.
با وجود تلاشهای انجام شده کارشناسان هشدارهایی نسبت به خطر تأثیر سوانح طبیعی بر ساختمانهای مسکونی روستایی می دهند؛ تا جایی که محمدجواد بلورچی ـ پژوهشگر مخاطرات طبیعی ـ گفته است: اگر قبلا نگران ریزش ساختمان ها در زمین لرزه هایی با شدت ۶ ریشتر و بیشتر بودیم، حالا ترک های بوجود آمده از محل فرونشست زمین روی ابنیه روستایی و شهری سبب شده تا نگران بروز زلزله هایی با شدت ۴ ریشتر باشیم تا ساختمان ها فرو نریزند.

قطب پسته ایران به کانون زغال پسته تبدیل گشته است
وی در سومین گردهمایی معاونان عمرانی استانداری های سراسر کشور اظهار داشت: رفسنجان در استان کرمان که روزی قطب تولید پسته ایران بود حالا به علت فرونشست ۳۰ سانتی متری زمین در سال به کانون تولید زغال پسته تبدیل گشته است. دشت قزوین هم هم اینک سالانه حداقل ۲۵ سانتی متر نشست می کند و همه این موارد به علت برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی برای مصارف کشاورزی و صنعتی است.
در این گردهمایی همینطور امیرحسین گرکانی ـ رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی وابسته به بنیاد مسکن ضمن اشاره به لزوم برنامه ریزی استان ها برای کاهش مخاطرات و سوانح طبیعی و ارتقای ایمنی ساخت ساز واحدهای مسکونی اظهار داشت: ایران از نظر مخاطرات و سوانح طبیعی جزو ۱۰ کشور اول دنیاست و از ۴۴ سوانح مهم شناخته شده تابحال ۳۳ مورد در ایران تجربه شده اند.
وی اظهار داشت: بیشترین خسارات ثبت شده در ایران در ارتباط با سیل، زلزله و توفان است و تغییرات جدید اقلیمی هم سبب شده تا خطر خشکسالی حیات روستاهای ایران را تهدید کند. حالا ۴۵ درصد از پهنه ایران در معرض خشکسالی حاد قرار گرفته که عمده مناطق درگیر با خشکسالی دارای جمعیت روستایی هستند.
به قول وی در جهت تدوین سند کاهش مخاطرات طبیعی، از این پس تمامی طرح های عمرانی کشور باید پیوست کاهش خطر و سوانح طبیعی داشته باشند. یعنی برنامه های عمرانی باید حتما به مقاومت دربرابر سوانح طبیعی توجه داشته و ضریب ایمنی بالایی در مقابل مخاطرات پیرامون داشته باشند.
گرکانی افزود: در چارچوب این سند، تمامی اموال منقول و غیر منقول دستگاههای اجرایی کشور باید بیمه شوند. از طرفی به زودی برنامه ویژه ای برای ورود، حمل، نگهداری و امحای مواد خطرناک از جانب هیأت دولت مورد بررسی قرار می گیرد تا ضریب مقاومت مناطق شهری و روستایی در مقابل مخاطرات انسان ساز افزایش یابد.
رئیس پژوهشکده سوانح طبیعی کشور خاطرنشان کرد: تابحال ۵۶ نوع مخاطره انسان ساز در ایران شناسایی شده است که باید برای مقاومت در مقابل آنها برنامه ریزی نماییم.

هم حالا ۹۷ درصد ایران دارای گسلهای خطرناک است
همینطور محمدجواد بلورچی در این گردهمایی ضمن اشاره به انواع سوانح طبیعی در ایران اظهار داشت: هم اینک ۹۷ درصد از پهنه ایران دارای گسل های خطرناک و مستعد بروز زلزله است. همینطور حدودا تمامی ایران با خطر بروز سیلاب قرار دارد ولی جدید ترین خطر زیست محیطی که حیات کانونهای جمعیتی در ایران را تهدید می کند، خطر فرونشست زمین است.
بلورچی افزود: بالغ بر ۴۲۰ دشت ایران گرفتار فرونشست حاد شده اند که اغلب آنها در کنار تأسیسات شهری و برون شهری هستند.
این پژوهشگر مخاطرات طبیعی اظهار داشت: بیشتر از ۶۰ دریاچه و تالاب ایران در سال های اخیر یا خشک شده اند و یا در معرض خشکسالی قرار دارند. از طرفی سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی سبب بروز پدیده بسیار خطرناک خودسوزی زمین در بعضی مناطق فلات مرکزی ایران شده است.
بلورچی با اشاره به اینکه بروز ۴ میلی متر فرونشست زمین در دنیا یک بحران طبیعی به حساب می آید اضافه کرد: تهران سالانه ۱۷ تا ۳۶ سانتی متر نشست می کند. در مشهد هم شدت فرونشست زمین به ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر در سال رسیده و فرونشست زمین در اطراف نیشابور سبب ایجاد ترک های عمیقی به طول ۴۰ کیلومتر روی سطح زمین شده است.
وی خواهان توجه استانداری ها به ممانعت از برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی و هماهنگی تمامی دستگاههای اجرایی برای ایمن سازی واحدهای مسکونی روستایی و شهری شد.



1400/09/25
10:57:26
itemprop="bestRating">5
939
تگهای خبر: پژوهش , پژوهشگر , صنعت , محصولات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۴
Aftablog

aftablog.ir - مالکیت معنوی سایت وبلاگ آفتاب متعلق به مالکین آن می باشد