کدام روغن ها برای پخت و پز مناسب تر هستند؟
وبلاگ آفتاب: انتخاب روغن مناسب برای پخت و پز به روش و دمای پخت بستگی دارد اما می توان گفت روغن زیتون و کانولا بهترین نوع روغن برای پخت و پز هستند.
به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، دکتر مونا گل محمدی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و متخصص تغذیه و رژیم درمانی، به مناسبت برگزاری پویش تغذیه با شعار (روغن سالم، غذای سالم، زندگی سالم)، اشاره کرد: روغن زیتون به هیچ عنوان برای سرخ کردن های عمیق نباید مورد استفاده قرار گیرد و در کل روغن های مایع برای تهیه غذا مناسب هستند مثل روغن زیتون و کانولا ولی در کنار این روغن ها می توان از روغن های کنجد، هسته انگور، روغن ذرت و آفتابگردان هم در تهیه غذا بهره برد.
چربی های مفید برای بدن
گل محمدی اضافه کرد: چربی های غیر اشباع به دو دسته تقسیم می شوند که دسته اول چربی هایی هستند که فقط یک باند دوگانه دارند و اصطلاحا به آنها چربی های موفا گفته می شود. این چربی ها سطح کلسترول" بد" در خون را کاهش و منجر به افزایش سطح کلسترول "خوب" یا HDL در بدن می شوند.
به گفته ی ایشان، منبع دریافت چربی موفا روغن های زیتون، کانولا، آووکادو، بادام و آجیل ها هستند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: دسته دیگر چربی ها که تعداد باندهای دوگانه آنها بیش از باندهای یگانه است، شامل چربی های امگا ۳ و امگا ۶ هستند. چربی های" امگا ۳" برای سلامت قلب بسیار مفید هستند. این چربی ها می توانند التهاب را در بدن کاهش و به بهبود عملکرد حافظه و سلامت مغزی کمک کنند. این چربی ها خصوصاً در ماهی های چرب مثل سالمون، ساردین، قزل آلا، بذر کتان، دانه چیا، شاهدانه و گردو یافت می شوند.
به گفته ی ایشان، چربی های "امگا ۶" هم در بیشتر روغن های گیاهی یافت می شود. این چربی ها برای حفظ سلامت پوست و ساختار سلولی مناسب هستند اما اگر دریافت این چربی ها بیش از حد و در تعادل با" امگا ۳" نباشد منجر به التهاب و مشکلات سلامتی خواهد شد.
میزان مصرف روزانه چربی ها برای بدن چه اندازه است؟
به گفته ی ایشان، میزان دریافت چربی ها بسته به نیازهای فردی، سطح فعالیت فیزیکی و وضعیت سلامتی هر شخص متفاوت می باشد اما بطور کلی چربی ها حدود ۲۰ تا ۳۵ درصد از کل کالری دریافتی روزانه بدن را می سازند، بطور مثال فردی که روزانه نیاز داشته باشد حدود ۲ هزار کیلو کالری انرژی دریافت کند، حدودا ۴۴ تا ۷۷ گرم چربی در روز باید دریافت کند. بدین سبب سفارش ما این است که دریافت چربی ها به حدود ۳۰ درصد از کل کالری دریافتی روزانه هر فرد که مقدار متفاوتی می باشد، محدود شود.
عوارض مصرف بیش از حد چربی ها؟
دریافت چربی ها بستگی به نیاز فردی شخص دارد که چه مقدار فعالیت فیزیکی دارد و در افراد مختلف متفاوت می باشد ولی با توجه به این که چربی ها انرژی بالایی دارند، دریافت بیش از حد آن ممکنست منجر به افزایش وزن، چاقی و بالا بردن خطر مرگ و میر زودرس، بروز بیماریهای غیر واگیر مثل بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع ۲ و تعدادی از انواع سرطان ها شود.
گل محمدی اضافه کرد: چربی ها بطور کلی به چربی های مضر و مفید تقسیم می شوند. چربی های مضر شامل چربی های ترنس و چربی های اشباع هستند. چربی های ترنس به صورت طبیعی در معده حیوانات نشخوار کننده وجود دارند، بدین سبب این چربی در گوشت و محصولات لبنی موجود است. علاوه بر این یکی از مواردی که منجر به تولید چربی های ترنس می شود، پروسه هیدروژنه کردن روغن های گیاهی است. در کل چربی های ترنس می توانند سطح کلسترول" بد" را در بدن افزایش و منجر به کاهش کلسترول "خوب" یا " HDL" شوند.
وی ادامه داد: مصرف چربی های ترنس می تواند با بیماریهای مختلفی در ارتباط باشد؛ بدین سبب مصرف این چربی ها باید به شدت در طول روز محدود شود همچون مصرف لبنیات کم چرب، محدود کردن مصرف گوشت های قرمز و استفاده حداقلی از مارگارین و روغن های نباتی هیدروژنه در رژیم غذایی است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان همین طور به نوع دیگر چربی های مضر اشاره نمود و اظهار داشت: این چربی ها از نوع اشباع هستند و با توجه به این که سطح" LDL "خون را می افزایند می توانند منجر به بیماریهای قلبی عروقی هم شوند. چربی های اشباع عمدتاً در منابع حیوانی وجود دارد ولی در منابع گیاهی هم یافت می شود، بدین سبب برای کاهش دریافت چربی های اشباع باید مصرف لبنیات های پرچرب، گوشت قرمز و استفاده از مواد غذایی فراوری شده، روغن نارگیل و روغن پالم محدود شود.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، این متخصص تغذیه اظهار داشت: سفارش های کلی ما برای مصرف چربی ها و محدود کردن دریافت چربی ها این است که بهتر است لبنیات به صورت کم چرب تهیه شود، چربی های قابل مشاهده روی گوشت ماهی و مرغ جدا شود، مصرف گوشت های قرمز به یک تا دوبار در هفته محدود شود. همین طور غذاهایی که دارای چربی بالایی هستند مثل مصرف غذاهای سرخ کردنی، کره مارگارین، کله پاچه محدود شود.
گل محمدی افزود: ماهی حداقل یک تا دو بار در هفته استفاده گردد بجای سرخ کردن از روش های سالمی مثل آب پز کردن، بخارپز کردن استفاده نمائیم و مغزها و دانه ها را به عنوان چربی های سالم در رژیم غذایی خودمان اضافه نماییم.
منبع: aftablog.ir
itemprop="bestRating">5
6
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب