در یك مطالعه كشوری مشخص شد
شیوع نگران کننده دیابت در ایران
به گزارش وبلاگ آفتاب، بررسی بیشتر از ۱۶۳ هزار ایرانی طی یک مطالعه نشان داد که شیوع دیابت در ایران به صورت قابل توجهی بیشتر از تخمین جهانی است. یزد بیشترین شیوع دیابت و ساری بیشترین شیوع پیش دیابت را دارند.
به گزارش وبلاگ آفتاب به نقل از ایسنا، دیابت یک بیماری مزمن جدی و قابل پیشگیری است و این بیماری بعنوان یکی از چهار بیماری اصلی غیر واگیر شناخته می شود. در دهه های گذشته، شیوع دیابت در ایران و سایر کشورها افزایش پیدا کرده است.
به روز رسانی اطلاعات در مورد شیوع دیابت و پیش دیابت، برای تعیین اولویت ها و برنامه ریزی خدمات مراقبت بهداشتی، برای پیشگیری و کنترل این بیماری ضروری می باشد. همینطور شواهدی وجود دارد از اینکه آگاهی از دیابت نقش زیادی در اجرای استراتژی های جلوگیری از این بیماری دارد و افزایش آگاهی عمومی در مورد دیابت و عوارض آن خیلی مهم است.
با توجه به اهمیت همین موضوع؛ تعدادی از پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی کشور در مطالعه ای به بررسی شیوع دیابت و پیش دیابت در ایران پرداختند و عوامل خطر اجتماعی و همینطور آگاهی و کنترل دیابت را مورد بررسی قرار دادند.
مطالعات آینده نگر اپیدمیولوژیک در ایران با عنوان (PERSIAN) از سال ۲۰۱۴ در سرتاسر کشور شروع شده است و هدف از آن بررسی اپیدمیولوژیک بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر و پیشگیری در رابطه با آن است.
در این مطالعه تمام قومیت های اصلی ساکن در مناطق جغرافیایی مختلف ایران مورد بررسی قرار می گیرند که این امکان را فراهم می آورد تا طیف گسترده ای از عوامل همچون تنوع زیست محیطی، سبک زندگی، تفاوت های اجتماعی- اقتصادی و... که امکان دارد بر الگوی بیماری ها تأثیر بگذارد، مورد ارزیابی قرار گیرند. در این مطالعه ۱۶۳ هزار و ۷۷۰ ایرانی ۳۵ تا ۷۰ ساله از ۱۸ منطقه جغرافیایی ایران در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ بررسی شدند.
برای بررسی شرکت کنندگان در این تحقیق، یک پرسش نامه جامع شامل ۴۸۲ پرسش در مورد اطلاعات جمعیت شناختی افراد (شامل جنسیت، سن، منطقه شهری یا روستایی سکونت، وضعیت تاهل، تحصیلات و...)، میزان درآمد، اطلاعات تن سنجی (شامل قد، وزن، دور کمر، دور باسن) و قومیت توسط افراد آموزش دیده تکمیل شد. همینطور نمونه خون افراد بعد از ۱۲ ساعت ناشتایی، برای اندازه گیری قند خون جمع آوری شد.
نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داده است که در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ شیوع کلی دیابت ۱۵ درصد و شیوع کلی پیش دیابت ۲۵.۴ درصد ارزیابی شده است و نسبت افرادی که دارای دیابت کنترل شده هستند، به نسبت کم (۴۱.۲ درصد) است.
در سال ۲۰۱۴، شیوع جهانی دیابت ۸.۵ درصد بوده و این میزان در سال ۲۰۱۷ به ۸.۸ درصد و در سال ۲۰۱۹ به ۹.۳ درصد رسیده است. نتایج بررسی های این مطالعه حاکی از اینست که شیوع دیابت در ایران به صورت قابل توجهی بیشتر از تخمین جهانی در دهه های گذشته است. پژوهشگران این مطالعه می گویند که باآنکه تخمین بالاتر شیوع دیابت در این مطالعه امکان دارد تا حدودی به علت محدوده سنی شرکت کنندگان باشد، اما نتایج نگران کننده است.
یافته های به دست آمده از این مطالعه حاکی از این بود که بیشتر از ۷۹ درصد از افراد از دیابت خود آگاه بودند و نسبت آگاهی زنان مبتلا به دیابت از بیماری خود، بیشتر از مردان بود. حدود ۴۱ درصد از بیمارانی که تحت درمان دیابت بودند، قند خون ناشتای کنترل شده داشتند و زنان بیشتر از مردان قند خون ناشتای کنترل شده داشتند.
در این مطالعه مشخص شد که سن بیشتر، چاقی، نسبت دور کمر به دور باسن و پیشینه قومی خاص، با خطر قابل توجه دیابت و پیش دیابت همراه می باشد.
همچنین آگاهی از دیابت در افراد مسن، نسبت دور کمر به دور باسن و همینطور پیشینه قومی خاص به صورت قابل توجهی با میزان آگاهی بالاتر، مرتبط بودند؛ اما کنترل قند خون بهتری نداشتند. شاخص ثروت و متاهل بودن هم با نرخ بالاتر آگاهی از دیابت همراه بود، بدون اینکه تاثیری بر کنترل دیابت داشته باشد.
بررسی شیوع دیابت در مناطق مختلف ایران نشان داد که بیشترین شیوع دیابت به ترتیب در یزد (حدود ۲۰.۸ درصد) و کم ترین شیوع در ارومیه (حدود ۸.۳ درصد) مشاهده شده است. همینطور بیشترین شیوع پیش دیابت در ساری (حدود ۴۲.۸ درصد) و کم ترین شیوع در فسا (حدود ۶.۵ درصد) است.
این محققان پیشنهاد می کنند که سیستم مراقبت بهداشتی بر کنترل عوامل خطر اجتماعی جمعیت شناختی قابل اصلاح در دیابت، بخصوص در گروههای قومی پرخطر تاکید بیشتری داشته باشد.
پژوهشگران این مطالعه می گویند که این تحقیق نخستین مطالعه ای است که شیوع دیابت را در اقوام اصلی ساکن در مناطق جغرافیایی ایران بررسی نموده است. به قول این محققان این مطالعه محدودیت هایی داشته است؛ همچون اینکه در این مطالعه تشخیص دیابت و پیش دیابت بر مبنای قند خون ناشتا انجام شده و همینطور بین دیابت نوع یک و نوع دو تمایزی قائل نشده است.
در انجام این تحقیق تعدادی از پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران، گیلان، شهید صدوقی یزد، تبریز، زاهدان، جندی شاپور اهواز، شیراز، فسا، کردستان، ارومیه، بندرعباس، مازندران، سبزوار، شهرکرد، کرمانشاه، یاسوج، اردبیل، رفسنجان و نیشابور با یکدیگر مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی با عنوان « Nationwide Prevalence of Diabetes and Prediabetes and Associated Risk Factors Among Iranian Adults: Analysis of Data from PERSIAN Cohort Study» در مجله بین المللی «Diabetes therapy» انتشار یافته است.
itemprop="bestRating">5
405
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب